пʼятниця, 31 березня 2023 р.

 Заняття. Художньо - продуктивна діяльність. Ліплення.

"Пташка".

Мета: вчити дітей ліпити пташку, дотримуючись пропорцій; вправляти в умінні ділити грудку на дві частини (більшу та меншу), відтягувати невеликі деталі (хвіст), прищипувати ( дзьоб); закріпити прийом скочування, з'єднування деталей; розвивати спостережливість, увагу; виховувати повагу до праці, бережливе ставлення до іграшок .



четвер, 30 березня 2023 р.

 Заняття 1. Ознайомлення з природним довкіллям.

"Птахи повернулись".

Мета: збагачувати знання дітей про перелітних птахів, дати поняття про користь, яку птахи приносять людям; ознайомити дітей зі шпаком,його зовнішнім виглядом, умовами існування; формувати вміння помічати зміни у поведінці птахів навесні; розвивати спостережливість, увагу, пам'ять; виховувати бажання піклуватись про птахів та допомагати їм.


Заняття 2. Розвиток мовлення і культура мовленневого спілкування.

"На допомогу весні".

Мета: вдосконалювати уміння добирати епітети, правильно вживати іменники - назви квітів у формі родового відмінка; формувати вміння складати маленькі описові розповіді, читати невеликі вірші, слухати звуки навколишнього середовища (спів пташок) та імітувати їх; збагачувати словник дітей назвами квітів: пролісок, кульбабка, підсніжник; активізувати вживання прикметників: тепле, лагідне, яскраве, весняне, блискуче, ніжне, ласкаве, м'яка, зелена, маленька.; продовжувати вчити помічати явища, які відбуваються в природі навесні, і називати їх; розвивати зв'язне мовлення, спостережливість, уяву; виховувати любов до природи, бажання робити добро.




вівторок, 28 березня 2023 р.

 Розвиток мовлення і культура мовленневого спілкування.

"Птахи прилетіли".

Мета: формувати уявлення дітей про зміни в природі з приходом весни; вправляти в умінні скаладати невеликі описові розповіді про птахів; вчити утворювати дієслова від звуконаслідувань; вправляти в умінні правильно вимовляти звукосполучення - голоси птахів; збагачувати словниковий запас дітей назвами птахів,ввести узагальнювальні слова; розвивати логічне мислення; виховувати дбайливе доброзичливе ставлення до птахів.


Слухання пісні про пташку. "Щебетала пташечка".

https://youtu.be/EI4EnC9M3EQ

понеділок, 27 березня 2023 р.

 Заняття 1. Ознайомлення з соціумом. "До рідного краю лелеки летять".

Мета: дати поняття про український народний символ - лелек; поглибити знання дітей про весняні зміни в природі, про птахів,які живуть на Україні, ознайомити з особливостями поведінки лелек; розвивати допитливість, спостережливість, пізнавальний інтерес дітей; виховувати любов до природи, дбайливе ставлення до птахів.


Заняття 2. Художньо - продуктивна діяльність. Малювання. "Шпаківня".

Мета: вчити дітей малювати предмети, що складаються з частин прямокутних, круглих та трикутних форм; вправляти в умінні розміщувати зображення посередині аркуша; закріпити вміння зафарбовувати площину кольоровими олівцями; розвивати чуття кольору, увагу; виховувати дбайливе ставлення до птахів.


Як що вам сподобалось розмалюйте ось ці шпаківні за власним бажанням,обираючи кольори.




пʼятниця, 24 березня 2023 р.

 Художньо - продуктивна діяльність. Аплікація. " Вербові котики".

Мета: продовжувати вчити дітей скочувати з серветок кульки; закріплювати знання про геометричні фігури; розширити знання дітей про рослини; розвивати спостережливість, логічне мислення; виховувати любов до прекрасного, акуратність у роботі.



четвер, 23 березня 2023 р.

 Заняття 1. Ознайомлення з природним довкіллям. "Весняне пробудження природи".

Мета: вчити дітей спостерігати за змінами, що сталися у навколишньому довкіллі з приходом весни; бачити красу весняної природи; вдосконалювати знання дітей про живу та неживу природу; закріпити правила поведінки в природі, вміння використовувати художнє слово; виховувати любов до природи та бережливе ставлення до неї.


Послухаємо пісню "Весна прийшла у рідний край"  та потанцюємо.

https://youtu.be/mXiuDUM7ecg

Заняття 2. Розвиток мовлення і культура мовленневого спілкування. " Радо весну зустрічаєм".

Мета: вчити дітей помічати весняні зміни в природі та розповідати про них; продовжувати формувати вміння дітей давати відповіді на запитання; збагачувати словниковий запас дітей; вдосконалювати слухову пам'ять дітей та чіткість мовлення; виховувати любов до природи та природних явищ.



середа, 22 березня 2023 р.

 Інтегроване заняття. "Рівність і нерівність предметів. Геометричні предмети".

Мета: продовжувати вчити порівнювати множини, правильно вживати вирази "більше на один, меньше на один, порівну, стільки ж"; закріпити знання про геометричні фігури; виховувати вміння слухати й розуміти запитання.



вівторок, 21 березня 2023 р.

День щастя

 


Яке велике щастя - просто жити,
Стрічати радо кожен день новий,
Любити світ і всіх людей любити,
Та відчувати вітерець легкий.
І чарівну красу навколо себе,
І чути сум і радість у піснях,
Летіти в мріях у високе небо,
Немов казковий легкокрилий птах.
Яке це щастя - сонце зустрічати 
Любити й дивуватись кожну мить.
Красу землі всім серцем відчувати,
Яка навколо радісно бринить.
Яке велике щастя - просто жити...

Діти, а що таке щастя? Давайте послухаємо казку, щоб зрозуміти, що таке щастя.


Щастя у всіх різне.
Послухаємо пісню про щастя.

https://youtu.be/ccm6LW0jL7A

Інтегроване заняття. Розвиток мовлення і культура мовленневого спілкування.
"Яке сонечко нас зігріває".
Мета: формувати знання дітей про об'єкт неживої природи -Сонце; закріпити уявлення дітей про те, що сонечко світить і гріє, сонечку раді і люди, і рослини;  вправляти в умінні слухати, розуміти, виконувати словесні прохання; відповідати на запитання, вітатися, прощатися, дякувати.



понеділок, 20 березня 2023 р.

Всесвітній день Землі

 Ми діти Землі! Тому турбота про чисте повітря, чисті ріки, моря та океани, про тварин, які існують на землі, про красу нашої землі цілком залежить від нас.









За допомогою мнемотаблиці розповімо віршик "Землю треба берегти".


Пропоную вам розмалювати малюнок
                       Моя Земля 

Інтегроване заняття. Ознайомлення з соціумом + малювання "Місяць світить, та не гріє".
Мета: познайомити дітей з  природою космічного простору, зокрема з Місяцем;  формувати елементарні уявлення про вивчення людьми природи космосу; розвивати пам'ять, увагу; виховувати зацікавленість до природи космосу;продовжувати знайомити дітей зі способом нанесення малюнка за допомогою пальчиків; формувати вміння створювати малюнок за допомогою своїх пальців; продовжувати розвивати дрібну моторику пальців рук; формування естетичне сприйняття природи і своєї діяльності; виховувати дбайливе ставлення до всього, що нас оточує.


Дидактична гра  "Відгадай професію".



















 


пʼятниця, 17 березня 2023 р.

 Художньо - продуктивна діяльність. Ліплення. "Гарні тарілочки".

Мета: вчити розплющувати кулясту іорму, ознайомити з прийомом прищипування;  продовжувати вчити класифікувати предмети домашнього побуту; розвивати фантазію, естетичний смак, спостережливість; формувати вміння самостійно закінчувати розпочату роботу; виховувати бажання ліпити, наполегливість, почуття радості від виконаної роботи.



четвер, 16 березня 2023 р.

Заняття 1. Ознайомлення з природним довкіллям .

" Екскурсія до харчоблоку".

Мета: ознайомити дітей з кухнею та її обладнанням ( плита, посуд, стіл, духова піч, мийка); увести до словника дітей слова - назви предметів посуду (каструля, миска, тарілка, ніж, ложка, сковорідка); виховувати повагу до праці кухаря, охайність; закріпити назви предметів одягу ( ковпак, хустинка, халат, кітель, фартух); розвивати зв'язне мовлення, логічне мислення.


Заняття 2. Розвиток мовлення і культура мовленневого спілкування.

" Приготуємо обід".

Мета: формувати в дітей уявлення про певні трудові дії кухаря, про предмети якими він користується під час роботи; закріпити вміння вести діалог з дорослими, відповідати на запитання, робити висновки, висловлювати судження; вправляти в умінні складати речення; збагачувати словниковий запас назвами продуктів харчування; виховувати повагу до людей праці.



середа, 15 березня 2023 р.

 Логіко - математичний розвиток. "Порядкова лічба. Орієнтування в просторі".

Мета: продовжувати вчити кількісної й порядкової лічби, вживати слова: перший, другий, третій; закріпити вміння орієнтуватися в просторі, користуватися поняттями " перед", "за"; розвивати довільну пам'ять; виховувати позитивне ставлення до занять.


Дидактична гра "Знайди геометричну фігуру".

Мета: вчтти дітей розрізняти і називати геометричні фігури - квадрат, круг, трикутник, овал, прямокутник; вчити співвідносити сенсорні еталони з предметами навколишнього світу; розвивати вміння аналізувати, порівнювати, класифікувати предмети за формою.










вівторок, 14 березня 2023 р.

 Розвиток мовлення і культура мовленневого спілкування. "Маленькі помічники".

Мета: вдосконалювати вміння складати невеличкі розповіді з власного досвіду, правильно будувати речення; збагачувати словниковий запас дітей словами "одяг, взуття, посуд, іграшки, скло"; розвивати зв'язне мовлення, увагу; виховувати працьовитість, охайність.


Слухання пісні "Мамені помічники".



понеділок, 13 березня 2023 р.

 Ознайомлення з соціумом. "Посуд різний є у нас".

Мета: ознайомити дітей з назвами посуду ( кухонний, чайний, столовий); закріпити назви  предметів чайного посуду ( чашка, блюдце, сайна ложка); вчити дітец класифікувати предмети росуду; виховувати уважність, спостережливість.


Художньо - продуктивна діяльність. Малювання. " Прикрасимо чашку".

Мета: вчити прикрашати визирунком придмет чайного посуду (чашка), використовуючи декоративні елементи ( мазки, крапки, смужки); наносити їх різними иатеріалами ( тички, штампи, пензлики); розвивати фантазію, естетичний смак, пам'ять; виховувати акуратність у роботі з фарбами, радістьаід виконаної роботи.



пʼятниця, 10 березня 2023 р.

 Художньо - продуктивна діяльність. 

Аплікація. "Проліски".

Мета: продовжувати вчити дітей користуватися ножицями; ознайомити дітей з квітами ранньої весни (анемона,крокус, сон - трава, проліска,нарцис, ірис, амариліс, гіацинт, підсніжник, ряст, фіалка, мускарі...; формувати уміння впізнати та співвідносити зображення квітів;розширювати  знання дітей про квіти; розвивати зорове сприйняття форми, розмірів та елементів для формування цілісного образу предметів, спостережливість, логічне мислення; виховувати  естетичні відчуття, акуратність у роботі.


Дидактична гра "Весняні квіти".

Знайди квітку за тінню.










Самостійна робота.





четвер, 9 березня 2023 р.

День народження Тараса Шевченка

 


Встала весна.

Встала весна, чорну землю,

Сонну розбудила.

Уквітчала її рястом,

Барвінком укрила; 

І на полі жайворонок,

Соловейко в гаї 

Землю, убрану весною, 

Вранці зустрічають...






Дякую батькам за надання фото матеріалів 




Сонце гріє, вітер віє.
 Сонце гріє, вітер віє, з поля на долину 

Над водою гне з вербою, червону калину, 

На калині одиноке гнездечко гойдає 

А де ж дівся соловейко? 

Не питай, не знає.


Заняття 1. "Весна настає".

Мета: закріпити знання дітей про те, що пори року змінюють одна одну; дати уявлення про зміни, що відбулися ранньої весни у природі; формувати основи відповідального ставлення до природи; розвивати спостережливість; виховувати бережливе ставлення до природи.


Заняття 2. "Моя сім'я".

Мета: формувати вміння за допомогою дорослого складати описову розповідь за картиною; уточнити та закріпити знання дітей про родину, членів сім'ї; вчити дітей розповідати про свою родину; поповнювати словниковий запас; розвивати мовлення, вдосконалювати навички словотворення; виховувати любов та повагу до членів родини.




середа, 8 березня 2023 р.

вівторок, 7 березня 2023 р.

 "Найрідніша мама".

Мета: продовжувати вчити дітей слухати літературні твори, розглядати сюжетні малюнки та відповідати на запитання; формувати вміння вчити вірші напам'ять та читати вірші; збагачувати словниковий запас дітей пестливими словами; розвивати інтонаційну виразність мовлення, навички розповідного мовлення; виховувати любов та шанобливе ставлення до матері, бажання допомагати їй у домашніх справах.


Послухаємо пісню про найдорожчу, найрідніші, ніжну, добру, чуйну, люблячу, турботливу людину у світі - МАМУ.



понеділок, 6 березня 2023 р.

Тема дня " Мамине свято".

Слухання пісні "Мамо,мамусю".


Заняття. Інтегроване ( ознайомлення з соціумом та малювання). "Мамине свято".

Мета: допомагати дітям глибше пізнавати своїх матерів; розкрити значення слова "мама", як втілення народної мудрості, працьовитості, любові до рідного краю; вчити складати розповідь про свою мамусю; розвивати зв'язне мовлення, пам'ять; збагачувати словниковий запас дітей новими образними висловами; виховувати шановливе ставлення, прагнення допомагати їй у турботах, бути уважними і слухняними.



пʼятниця, 3 березня 2023 р.

 П'ятниця 3 березня.

Заняття. Художньо - продуктивна діяльність. Ліплення. "Весела жабка".

Мета: навчити дітей розплющувати кулясту форму, ознайомити з прийомом прищипування; розвивати фантазію, естетичний смак, спостережливість; формування вміння закінчувати розпочату роботу; виховувати бажання ліпити, наполегливість, почуття радості від виконаної роботи.




Молодці дітки,а зараз послухаємо пісеньку про веселих жабенят.

 Перейдіть за посиланням.

https://youtu.be/iIK8OUuhICo 



четвер, 2 березня 2023 р.

 Четвер 2 березня.

Вивчемо вірш "Березень" про 1місяц весни .


Заняття. Інтегроване (ознайомлення з природним довкіллям та розвиток мовлення). "Весна та її ознаки ".

Мета: продовжувати розширювати знання дітей про весну та її ознаки: весняні квіти, тварини, птахи та працею людини; розвивати мовлення, мислення, пам'ять, увагу; збагачувати словниковий запас дітей новими словами; виховувати любов до природи.


Дидактична гра "Знайди зайвий предмет".











 Зі святом Великодня!